sunnuntai 20. syyskuuta 2015



Art Process

Paula Martikainen is a visual artist and living and working in Helsinki. Martikainen has done installations, paintings and photographs, but her most important method is woodcut. Martikainen get inspiration from the rough, lively and warm woodmaterial. Wood has its own interesting language, like trees of the forest tells. Martikainen look behind the experience. Feeling. 

Martikainen bite material, cut and work with wood. She try 
to find out how the special moment consist. Her works are routes - trips to the inner life. Such as life is, special moments of feelings. 

Martikainen has graduated from the Academy of Fine Arts in Helsinki in 2001. She has also studied in the art universities in Cuenca and in Madrid in Spain.


If you are interested more on my art or my work, please ask more: paula.martikainen(at)gmail.com 





Paula Martikainen: Series of Hands, part Red. Photograph.
  In the Collection of the Exhacienda de Enmedio, Mexico city, Mexico.







Taiteellisesta prosessista - puun maailma 

Puupiirroksen juuret johdattavat Japaniin. Lähtökohta vie itämaiseen filosofiseen ajatteluun. Läsnä on oman kehon tietoisuus ja koko kehollisen olemisen tapa. Minä nykytaiteilijana työskentelen ja olen olemassa tässä hetkessä, ajassa ja virtauksissa juuri nyt. Nykyaika ja idän historia sekoittuvat ja muodostavat tavan käsittää ja ymmärtää. Se mikä tapahtuu tässä ajassa ja maailmassa pureutuu teoksini osiksi. Ulos teoksistani.

Luonnostelu aloittaa puupiirrosteoksen. Piirtämisen kautta löydän keskittymisen. Nautin hiljaisuudesta, tai musiikista taustalla, etsin käsialaa, harjoittelen keskittymistä sekä piirtämisen välinettä. Välillä pysähdyn ihastelemaan puun ja puun syiden viettelevää pintaa.

Teos syntyy puulaatalle oman kehon ja puumateriaalin intensiteetissä. Puu työstyy, lohkeaa väärästä kohden, murtuu, pinta syvenee, työ etenee, kuvakin saapuu vähitellen. Puu on kovaa työstettävää. Se antaa vastavoimaa. Nautin fyysisestä oman kehon työstä.

Vedostaminen tapahtuu käsin hiertämällä. Prässiä, tai ylimääräisiä välineitä ei tarvita. Teos siirtyy paperille hitaasti, meditatiivisen ja henkilökohtaisen kohtaamisen tuloksena. Jokainen vedos on yksilö, omanlaisensa ja oman sielunsa omaava teos.
Puumateriaali muuttuu ja elää. Toisinaan se on jopa pehmeää ja muokkaaantuvaa. Puuta materiaalina ei voi kokonaan hallita. Tämä on puupiirrostekniikan kiehtovuutta, muuttua osaksi jotakin suurempaa, joka on jo aiemmin ollut. 












Puupiirroslaatan kaivertaminen ja teoksen vedostaminen paperille -
kuvia eräältä kurssilta: